
Voor mantelzorgers
Bouwen aan zorgzame gemeenschappen: een inkijkje in ons project met NNCZ
Hoe zorgen we dat mensen in dorpen veilig, verbonden en zelfstandig kunnen blijven wonen—ook als het even tegenzit? Samen met NNCZ verkennen we hoe technologie, gemeenschapskracht en solidariteit kunnen samenkomen in oplossingen die passen bij het dagelijks leven in dorpen. Geen kant-en-klare aanpak, maar een proces dat begon bij de mensen zelf.
We zijn gestart in drie dorpen met het ophalen van inzichten en ervaringen: via buurtgesprekken in Vledder, dorpsmaaltijden in Hollandscheveld en met een drukknop-actie in Grijpskerk. Die gesprekken leverden een rijk palet aan vragen, zorgen en ideeën op die nu de basis vormen voor de ontwikkeling van een systeem waarmee dorpsgenoten elkaar op een laagdrempelige manier kunnen helpen.
Concrete acties in de dorpen
In Vledder organiseerden we meerdere gespreksavonden met inwoners, in samenwerking met de dorpsvereniging en lokale partners zoals Naobuur. Hierbij verzamelden we ideeën om de gemeenschapsbanden te versterken en beter op elkaar te kunnen bouwen in de toekomst.
In Hollandscheveld kwamen inwoners samen tijdens dorpsmaaltijden, georganiseerd met de actieve dorpscoöperatie. Deze gesprekken bevestigden de kracht van bestaande informele netwerken en benadrukten het belang van nabije zorg en veiligheid in de woonomgeving. Met meer dan 100 vrijwilligers blijkt de coöperatie een essentiële schakel in het verbinden van buurtbewoners en hulpvragen.
In Grijpskerk voerden we samen met de dorpsvereniging een opvallende drukknopactie uit bij de lokale supermarkt. Inwoners werden daar uitgenodigd om stil te staan bij de vraag: “Zou u uw buren helpen?” Meer dan 75 mensen gingen met ons in gesprek over wat nodig is voor burenhulp die werkt.
Tijdens al deze gesprekken bleek telkens weer: de bereidheid om te helpen is groot, maar de drempel om hulp te vragen blijft hoog. Mensen willen anderen niet tot last zijn, of twijfelen of hun hulpvraag wel serieus genomen wordt. Tegelijkertijd leeft de wens voor meer verbondenheid en een veilig gevoel in de buurt.
Technologie als verbinder
We werken toe naar een oplossing die slim gebruik maakt van bestaande sensoren, alarmering en communicatiemiddelen. Niet om technologie op te leggen, maar om solidariteit in dorpen te versterken. Denk aan meldingen die alleen worden gestuurd naar dorpsgenoten die zich hebben aangemeld, waarbij je ziet van wie de melding komt, kunt aangeven dat je onderweg bent en de situatie kunt afsluiten. Eenvoudig in opzet, maar cruciaal voor het creëren van vertrouwen.
Met NNCZ van initiatief naar impact
NNCZ gelooft in de kracht van mensen en gemeenschappen. Hun missie is om mensen te ondersteunen bij zelfstandig leven en participeren in hun eigen omgeving. We brengen alle inzichten en ideeën samen in de ontwikkeling van een eerste werkend concept. Geen standaardoplossing, maar een toepassing die ontstaat uit gesprekken, testen en meedenken. Zo bouwen we niet alleen aan technologie, maar ook aan de verbondenheid dat past bij de wensen en behoeften van de mensen in de dorpen.
Op 24 juni presenteren we het eerste tastbare resultaat tijdens het NNCZ Inspiratiefestival: een eenvoudig meldsysteem waarmee dorpsgenoten elkaar direct kunnen bereiken als het nodig is. Een belangrijk moment waarop we laten zien wat mogelijk is wanneer gemeenschappen zelf aan zet zijn. We nodigen iedereen uit om tijdens het festival erover mee te praten en te denken, samen bouwen zo we verder!